Gunillaberg

GUNILLABERG OCH HABO KYRKA

På söndagen den 25 augusti ordnade Konstföreningen i Karlsborg en bussresa till Gunillaberg och Habo kyrka. 22 intresserade följde med denna strålande sensommardag.

Gunillaberg ligger nära Bottnaryd ca två mil väster om Jönköping. En liten smal skogsväg för oss efter ett tag till ett landskap som öppnar sig med betande får och hästar och en gammal karolinergård som den danske konstnären Tage Andersen köpte för elva år sedan. Vi blev guidade av Tages partner Monz som berättade om verksamheten. Stället liknar inget annat. Det är en plats för konst i alla former och svår att beskriva. Här finns förutom den gula huvudbyggnaden med konst, handmålat golv i spännande mönster och fantastiska blomsterarrangemang, ett orangeri på 400 kvadratmeter fylld med bl. a. kamelior och granatäppleplantor i stora vackra krukor, en liljeäng, en brant trappa ner till en frodig dal med lusthus och en stilla flytande bäck, flera hängbukssvin, getter och galande tuppar. Man kan äta lättare kost på en liten mysig restaurang. Missa inte toaletten utanför matstället med halm på marken och väggar av konstfullt draperad tältduk. Så här har Tage Andersen sagt i en intervju: Gunillaberg är något man ska uppleva. Man kan inte bara titta snabbt, le och säga ”ja okey”, utan man måste ta sig tid att uppleva stämningen och atmosfären. Hela platsen är skapt för upplevelser, så man måste våga känna in den.

Efter detta härliga ställe fortsatte vi till Habo kyrka där vi fick en innehållsrik guidning av en kunnig kvinna som också arbetar som vaktmästare där. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1723 och är unik med målningar som täcker alla väggar och tak. Målningarna har motiv från Fader vår och de tio budorden. Djävulen finns även med på några ställen. Vi fick också förflytta oss till 1700-talets klassindelning av hur folk fick sitta i kyrkan. Herrskapsfolk i särskilda loger lång fram, torpare längst bak, män och kvinnor för sig, pigor och drängar på olika sidor av läktaren. Ja, det var mycket intressant. Nöjda med denna händelserika söndag rullade vi in i Karlsborg vid sextiden.

Ulla Rodén

Foto – Lena Nilebrant

Foto- Marita Mossman

Foto – Susanne Skeppstedt

 

(klicka för större bild)