Vadstenaresan och Konst på bio

vadstena1

Resan till Vadstena den 10 september lockade 12 personer. Huvudpunkten på resan var Vadstena slott med utställningen Målarprinsen Eugens Östergötland. Trots att jag är västgöte så tycker jag om den östgötska landskapsbilden. Den har ju prinsen återgivit i sina målningar. Prins Eugen hälsade på sina goda vänner Verner von Heidenstam och Ellen Key och det resulterade i att han ritade ett eget hus Örgården och bosatte sig i Örberga by. Den första tiden blev det målningar av den närmsta omgivningen, men senare ägnade han sig åt att fånga de jagande skyar som hastigt ändrar skepnad vid Vättern.

Vadstena är en trevlig stad med många fina trädgårdar bakom plank. Denna helg var det konstrunda så vi kunde gå bakom planken och titta in till konstnärerna, som alla fanns på gångavstånd. Lite shopping och god mat hann vi också med.

Konst på bio- Goya

Den 12 september visade vi Konst på bio i samarrangemang med Bio Casablanca. Det lockade inte så många besökare, men vi som var där fick se den inspelade utställningen från National Gallery i London. Att Goya är Spaniens mest hyllade konstnär och anses som den moderna konstens fader lärde vi oss också.

Gunborg Lundkvist