Konst på bio den 13 november 2017 – Jag, Claude Monet.

Konst på bio – Claude Monet

Jag tror inte att någon av de personer, som tittade på filmen om Claude Monet på bio Casablanca på måndagskvällen, blev besvikna. Genom en berättarröst fick vi höra Claude Monet själv berätta om sitt liv. Umbäranden tycks höra till för de konstnärer som idag får sina verk sålda för stora summor. Det var penningbrist, sjukdom och död.

Det framgick tidigt att han var en begåvning. Filmen visade många av hans tavlor, men också platserna där han målat dem. Familjen bodde i Le Havre och havet och solljuset fascinerade konstnären. Han kunde måla samma motiv i olika ljus t .ex. Katedralen i Rouens.

Hämtat från nätet – Från 1880-talet rönte han en stigande uppskattning och han blev med tiden en förmögen och hedrad konstnär. Femtiotvå år gammal (1892) gifte han sig med Alice Hoschedé. Claude Monet dog den 5 december 1926, 86 år gammal. Då hade redan hans hustru Alice varit död i femton år och hans son Jean i elva. År 2004 såldes en av hans tavlor ”London, the Parliament, Effects of Sun in the Fog” för över 20 miljoner amerikanska dollar.

Filmen avslutades med Giverny utanför Paris där han bodde senare delen av sitt liv. Och där han också dog 1926. Den blommande trädgården med sina näckrosor och broar är nu ett populärt turistmål.

Särskilt trevligt var att vi hade besökande från Tibro och Hjo denna mörka novemberkväll.

Nästa Konst på bio den 9 april 2018. Då handlar det om van Gogh.

Gunborg Lundkvist.