Konst på bio – Impressionisterna

 

Konst på bio – Impressionisterna på Bio Casablanca den 22 februari 2016.

 

Ett 30-tal besökare såg Konst på bio. Vi hade önskat oss ett lite större intresse för detta tillfälle att se en utomordentligt bra film om impressionisterna. Filmen var inte precis vad jag föreställt mig, om jag nu själv visste det. Men lärorik var den och mycket intressant.

Arrangörer: Bio Casablanca, Karlsborgs Konstförening och Studiefrämjandet.

Jag gör det lätt för mig och återger texten i det lilla blad vi fick på bion.

Gunborg Lundkvist

IMPRESSIONISTERNA

FRÅN MUSÉE DU LUXEMBOURG, NATIONAL GALLERY I LONDON OCH PHILADELPHIA MUSEUM OF ART

De är några av världens mest populära konstnärer. Verk av Cezanne, Monet, Degas och deras landsmän säljs idag för tiotals miljoner dollar. Men vilka var de egentligen? Varför och hur målade de? Vad ligger bakom deras klassikerstatus?

För att hjälpa till att besvara dessa frågor har filmarna fått unik tillgång till en ny utställning med fokus på 1800-talets parisiske konstsamlare Paul Durand-Ruel, den frispråkige förkämpen för impressionisten. Denna efterlängtade utställning är kanske den mest omfattande som någonsin arrangerats om impressionisterna.

Duran-Ruels modiga beslut att ställa ut impressionisterna i New York 1886 introducerade upplysta, rika amerikaner för ett modernt franskt måleri. På det sättet inte bara fyllde han stora amerikanska gallerier med impressionistiska mästerverk, utan höll även impressionismen vid liv, under en period då den såg ut att fullständigt misslyckas.

Denna energiska och avslöjande film kommer att berätta sin märkliga historia tillsammans med historien om impressionisterna själva.