Resan till Vadstena den 15 september 2018

Karlsborgs Konstförening – Resa till Vadstena den 15 september 2018.

Så blev det då återigen en resa till Vadstena, denna lilla trevliga stad på andra sidan Vättern. Det var konstrunda där och utställning på slottet som vi ville se.

Fåglarna på slottet – Prinsessans bästa bilder

Kejserliga prinsessan Takamado, Japan, är en hängiven ornitolog och skicklig naturfotograf. Prinsessan är sedan 2003 hedersordförande i den internationella organisationen BirdLife International.

Den utställningen hade vi sett fram emot. Utställningen var dock nedplockad 12-15/9 av någon anledning. Vilken otur. Vi hade inte beställt någon guidad tur så vi kunde inte få något meddelande och på internet kom meddelandet inte upp förrän på lördagen.

Den årliga konstrundan pågick i hela staden.  Vi tittade på samlingsutställningen i Rödtornet, varefter var och en strosade runt på egen hand.Timmarna i Vadstena gick fort,  men vi hann med både lunch och konstvandring innan Enboms buss förde oss vidare till

Strand, Ellen Keys hem på Ombergssluttningen.

Ellen Key hade rest runt i Europa och ville vid 60 års ålder ha en fast punkt. Hon letade länge efter någonstans att bygga ett hem och fann till slut denna plats. Huset byggdes helt efter hennes egna ritningar och idéer om heminredning. Det är lite svårt att ta sig ner till huset, (ner går väl an, men man skall upp också!) men det ger valuta för mödan. Det är så vackert att från hennes balkong kunna titta ut över Vättern. Denna lördagseftermiddag i september sken solen och vågorna slog mot strandstenarna.

Ett ställe som åtminstone jag kan återkomma till hur många gånger som helst.

Här hade vi en trevlig guide som livfullt berättade om Ellen Keys samhällsengagemang, och hennes tankar om barnuppfostran. Heminredning var också en del där hon talade om att få in luft och ljus i hemmen istället för 1800-talets murriga möblering med tjocka gardiner som dolde ljuset.

Hennes tankar om konst var att man skulle tycka om bilden, om det sedan var ett tryck eller original var ju inte huvudsaken. Där fanns många fina tavlor av vännerna Carl Larsson, Hanna Pauli. Prins Eugen m.fl.

Guidningen på Strand sponsrades av Studiefrämjandet. Bussresan betalades delvis ur vår egen kassa från tidigare överskott.

Vi tackar Barbro Björklund och Monika Löfving som glatt tog sig an förberedelserna för resan.

Karlsborg 17 september 2018

Gunborg Lundkvist

Statyn Lyssnaren, en bronskopia som Ellen Key tagit hem från Italien.

Här fick vi fotografera, annars fotoförbud i huset.

I övre hallen finns en dörr som leder ut till solbadet, Strands vackraste plats enligt Ellen Key. En skyddad famn, helt utan insyn, ingröpt i huskroppen likt en öppen grotta med en balkong, som buktar sig ut mot vattnet. Ett uterum för eftertanke och kontemplation. (citat ur Ingela Bendt – Ett hem för själen).

Här tog hon ett morgondopp från maj till september.

Här fick vi visst med lite höstmode på catwalken också.

Är vi i Sverige? Ellen Key var inspirerad av Italien.

Sist men inte minst vågskvalpet mot strandstenarna.

Barbro och Gunborg har tagit bilderna som blir större om du klickar på dem.

Dags för hemfärd och tack till chauffören Hans Augustsson, Enboms buss för att han körde bra och så skickligt manövrerade bussen vid Strand så att vi inte hamnade i Vättern.

Vi gjorde ett inköp till utlottningen och är du nyfiken på konstnären – googla på Hellen P Toivola.